Odcinki

Odcinek 57: Pasztet z pistacjami i ciasteczka witraże

emisja 4.04.2009 r., godz. 10:15, Telewizja Polsat

 

Pasztet z pistacjami


    * 3 udka z indyka
    * 3 udka z kurczaka
    * ½ kg wątróbek drobiowych
    * 2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * 3 cebule
    * 100 g suszonych grzybów
    * 200 g pistacji
    * 4 jajka
    * ½ szklanki śmietany 30%
    * 200 ml oliwy lub oleju
    * 15 ml koniaku
    * 2 łyżeczki masła
    * 2 liście laurowe
    * kilka ziaren ziela angielskiego
    * kilka łyżek sosu sojowego
    * 1 łyżeczka mielonego imbiru
    * gałka muszkatołowa
    * sól
    * pieprz

Grzyby namoczyć. Pistacje obrać, wstępnie podgotować (przez kilka minut). Mięso podsmażyć, dodać grzyby (wraz z wodą), jarzyny, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotować.

Cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć.

Ugotowane i schłodzone mięso oddzielić od kości, wraz z wątróbką, grzybami i jarzynami przepuścić przez maszynkę do mielenia (2 razy). Dodać pistacje, imbir, śmietanę, sos sojowy, koniak, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, roztrzepane jajka i oliwę. Wyrobić bardzo dokładnie, po czym przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 1 ½ godziny w temp. 220 st. C.

Podawać z żurawiną.

 

Ciasteczka witraże



    * 150 g miękkiego masła
    * ¾ szklanki brązowego cukru
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * 2 jajka
    * 1 ¾ szklanki mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * ½ łyżeczki soli
    * ok. 150 g różnokolorowych landrynek

Ciepłe masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i cukier waniliowy. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól. Mąkę z proszkiem i solą stopniowo dodać do masy maślano-jajecznej (cały czas mieszając). Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodać mąkę.

Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ½ cm. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wyciąć koła. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Foremką w kształcie serca wyciąć środki. Landrynki rozdrobnić w moździerzu.

Każde ciasteczko wypełnić miałem landrynkowym. Piec 8-12 minut w 180 st. C. Odstawić do wystudzenia.