Odcinki

Odcinek 44: Steki wołowe i sernik bananowy

emisja 3.01.2009 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 


Pieprzne steki



    * 60 dag polędwicy wołowej
    * różnokolorowy ziarnisty pieprz
    * oliwa

Polędwicę wołową pokroić na plastry o grubości 2-3 cm, posmarować oliwą, obtoczyć w grubo zmielonym różnokolorowym pieprzu (ziarenka można rozdrobnić w moździerzu). Upiec na patelni grillowej lub elektrycznym grillu.

 


Sałatka balsamiczna z rukoli



    * 1 opakowanie rukoli
    * kilka pomidorków koktajlowych

winegret:

    * 1 ząbek czosnku
    * ½ łyżeczki soli
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * 2 łyżki octu balsamicznego
    * 1 łyżka musztardy
    * ok. 100 ml oliwy

Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę, ocet, sok z cytryny i małym strumyczkiem oliwę. Dolać ocet balsamiczny. Sos powinien mieć kremową konsystencję - zbyt gęsty trzeba rozcieńczyć łyżką wody.

Do rukoli dodać kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, zalać sosem, wymieszać.

 

 

Sernik bananowy

    * 1 kg twarogu
    * 40 dag bananów
    * 8 jajek
    * 1 szklanka miodu
    * 20 dag rodzynków
    * 10 dag wiórków kokosowych
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * szczypta soli

Twarożek zemleć wraz z obranymi ze skórki bananami, połączyć z żółtkami, miodem, ubitą na sztywno pianą z białek (ze szczyptą soli) oraz cukrem waniliowym. Dorzucić rodzynki namoczone w wodzie. Przełożyć do formy (tortownica o średnicy 28 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (60-70 minut).