Odcinki

Odcinek 42: Fasola z suszonymi śliwkami, kompot wigilijny i tort prezydent

emisja 20.12.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Fasola z suszonymi śliwkami



    * ½ kg kolorowej fasoli
    * 20 dag suszonych śliwek
    * sól

zasmażka:

    * 1 łyżka masła
    * 2 łyżki mąki

Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień przed gotowaniem). Posolić i ugotować niemal do miękkości (w wodzie z moczenia). Śliwki przepłukać, solidnie namoczyć (przez co najmniej ½ godziny). Dorzucić do fasoli (jeśli są to „kalifornijki”, to dodajemy je dosłownie w ostatniej chwili). Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną płynu z fasoli. Dodać do ugotowanej potrawy.

 

 

Kompot wigilijny

    * 1 garść suszonych jabłek
    * 1 garść suszonych moreli
    * kilka suszonych gruszek
    * 2 garście suszonych śliwek
    * kilka goździków
    * ½ łyżeczki cynamonu
    * cukier do smaku

Suszone owoce zalać wodą (ok. 5 l). Przyprawić goździkami i cynamonem. Zagotować. Posłodzić do smaku.

 


Tort prezydent


ciasto:

    * 4 jajka
    * 125 g masła
    * 400 g cukru pudru
    * 400 g mąki
    * 2 płaskie łyżeczki sody
    * 60 g kakao
    * 2 szklanki mleka
    * szczypta soli

masa:

    * 800 g masła
    * 450 g cukru pudru
    * 2 jajka
    * 2 żółtka
    * 2 cukry waniliowe
    * 60 g mąki ziemniaczanej
    * 1 budyń śmietankowy
    * 1 l mleka
    * 1 łyżka żelatyny
    * 1 tabliczka czekolady
    * 1 puszka ananasa
    * 100 g posiekanych orzechów włoskich
    * 1-2 kieliszki spirytusu
    * 1 łyżka kakao
    * sok z cytryny - do smaku (1-2 łyżki)

poncz:

    * 1 szklanka syropu z konserwowego ananasa
    * sok z ½ cytryny
    * 1 kieliszek spirytusu

polewa:

    * 2 tabliczki czekolady
    * 1 łyżka masła
    * 2-3 łyżki mleka

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z kakao i sodą. Mleko lekko podgrzać, a następnie dolać do ciasta. Delikatnie mieszając dodać pianę z białek (by się lepiej ubiła, dać szczyptę soli). Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 1 godzinę. Wyjąć, poczekać aż ostygnie.

Z syropu ananasowego, soku z cytryny i spirytusu przygotować poncz: wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem. Do jajek i żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, ubić trzepaczką. Zalać gotującym się mlekiem i ubijać, aż powstanie gęsty krem. Ostudzić i cały czas ucierając stopniowo dodawać do masła z cukrem. Wmieszać żelatynę (rozpuszczoną uprzednio w niewielkiej ilości gorącej wody) i spirytus.

Masę podzielić na pół. Do pierwszej wmieszać łyżkę kakao, posiekane orzechy włoskie (wcześniej polecam je uprażyć) i posiekaną czekoladę. Do drugiej pokrojone drobno kawałki ananasów i sok z cytryny.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa równe placki. Skropić ponczem. Na dolny placek nałożyć grubą warstwę ciemnej masy, na nią równie obficie masę jasną. Przykryć górnym plackiem.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko. Nałożyć na tort.

Żelatynę do prezydenta najlepiej przygotować w następujący sposób: łyżkę granulatu zalać w małym naczyniu 2-3 łyżkami wody. Gdy namoknie (ok. ½ godziny), wstawić do garnka z gorącą wodą. Mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie.