Odcinki

Odcinek 38: Orientalna zupa z imbirem i rożki waniliowe

emisja 22.11.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Orientalna zupa z imbirem



    * 1 duży seler
    * 2 łodygi selera naciowego
    * 2 marchewki
    * 1 cebula
    * ½ pora
    * ok. 3 cm świeżego imbiru
    * 2 łyżki sosu sojowego
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * 2-3 łyżki oleju do smażenia o neutralnym smaku (ryżowy)
    * 1 ½ - 2 l gorącego bulionu warzywnego
    * 25 dag boczniaków lub grzybów shiitake
    * kilka kropel oleju sezamowego
    * 1 łyżeczka pasty wasabi
    * ok. 10 dag makaronu ryżowego
    * garść świeżej kolendry lub pietruszki

Warzywa umyć. Selera pokroić w kostkę, marchewki w półplasterki, cebulę, imbir i selera naciowego drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć marchewkę z selerem (korzennym), dodać cebulę i seler naciowy. Podsmażyć. Doprawić imbirem i sosem sojowym. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.

Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie paski, resztę oleju rozgrzać na patelni, smażyć na silnym ogniu 1-2 minuty. Dodać olej sezamowy.

Gdy warzywa zmiękną (powinny być jędrne, ale nie mogą się rozgotować) dorzucić pora pokrojonego w półplasterki oraz podsmażone grzyby. Zdjąć z ognia. Dodać makaron i pastę wasabi rozprowadzoną wcześniej odrobiną zupy. Odstawić na 3-4 minuty (by makaron zmiękł). Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przed podaniem, już na talerzu, można posypać siekaną kolendrą lub pietruszką.

 

 

Rożki waniliowe



    * 20 dag masła
    * 28 dag mąki
    * 10 dag cukru pudru
    * 1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
    * 7 dag zmielonych orzechów włoskich

Mąkę przesiać na stolnicę, wysiekać z chłodnym masłem. Dodać cukier puder, miąższ z laski wanilii i orzechy. Uformować wałek grubości palca, pociąć na kawałki o grubości 3-4 cm i ukształtować rożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt gęsto, bo podczas pieczenia rożki urosną). Piec 12-15 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.