Odcinki

Odcinek 21: Zrazy i tort czekoladowo-kokosowy

emisja 17.05.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Zrazy wołowe w pomidorach



    * ok. 1 kg wołowiny
    * 10-15 dag boczku
    * 2-3 cebule
    * 2-3 kiszone ogórki
    * musztarda
    * 125 ml kwaśnej śmietany
    * 1 szklanka bulionu wołowego
    * 3 pomidory (mogą być konserwowe)
    * 2-3 łyżki oliwy do smażenia
    * sól
    * pieprz

Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Na musztardę położyć plasterek boczku, następnie kilka krążków cebuli (wcześniej trzeba je posolić, by zmiękły) i ćwiartkę ogórka. Zwinąć. Spiąć szpilką do zrazów. Obsmażyć ze wszystkich stron - na patelni w oliwie. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać bulion, wymyć smak, przelać do zrazów. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dorzucić pomidory (mogą być konserwowe; jeśli są świeże - obrać ze skórki). Jak zrazy zmiękną, przełożyć je na półmisek. Sos zaprawić śmietaną i polać nim mięso lub podać w sosjerce.

Serwować z mizerią (ew. z młodą kapustą) i młodymi ziemniakami lub z kaszą i modrą kapustą.

 


Ziemniaki pieczone w mundurkach



    * 1 kg młodych ziemniaków
    * oliwa
    * suszony rozmaryn
    * sól
    * pieprz

Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem. Obtoczyć w oliwie i przyprawach. Piec 30 minut w temp. 200 st. C (termoobieg).

 

 

 

Mizeria



    * 7-8 ogórków gruntowych
    * 125 ml kwaśnej śmietany
    * pęczek koperku
    * sól

Ogórki obrać, pokroić na plastry, posolić i odstawić. Jak puszczą sok, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać śmietanę i koperek. Wymieszać.

 

 

 

Tort czekoladowo-kokosowy

 

ciasto:

    * 10 jajek
    * 30 dag cukru
    * 2 łyżki mąki krupczatki
    * 2 budynie czekoladowe (jeśli jaja są duże dać 3 budynie)
    * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    * szczypta soli

masa kokosowa:

    * 2 kostki masła
    * 1 ½ szklanki mleka
    * 40 dag kokosu
    * 20 dag cukru
    * 1 kieliszek spirytusu
    * wiórki kokosowe do dekoracji

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Mleko zagotować, posłodzić i podgrzewać jeszcze 2-3 minut. Dodać kokos i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić.

Masło utrzeć, połączyć z masą kokosową. Na końcu dodać kieliszek spirytusu.

Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i rantu tortu). Udekorować wiórkami kokosowymi.