Odcinki

Odcinek 15: Łosoś w jarzynach i kremówka kokosowa

emisja 5.04.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Łosoś w jarzynach



    * 4 dzwonka z łososia
    * 2 marchewki
    * 1 pietruszka
    * 1 cebula
    * ½ selera
    * ½ pora
    * ¼ główki kapusty włoskiej
    * 4 ziarna ziela angielskiego
    * 6 ziaren pieprzu
    * sól
    * pieprz
    * 1 łyżka masła

Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwane przez zawodowych kucharzy „julien”). Na głębokiej patelni (dobry jest też rondel z szerokim dnem) roztopić masło i wrzucić twardsze jarzyny: marchewkę, pietruszkę i pół selera (w sezonie dać jeszcze 1 małą kalarepę). Przesmażyć. Dodać półplasterki cebuli i pora. Lekko przesmażyć i dorzucić pokrojoną kapustę. Podlać odrobiną wody (wystarczą 2-3 łyżki), dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po czym dusić 10-15 minut.

Gdy jarzyny zmiękną, zrobić wśród nich miejsce na rybę - dzwonka przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni, otulić warzywami i dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie miękka. Całość można jeszcze posolić - ja zazwyczaj tego nie robię, bo słodycz i smak warzyw są tak intensywne, że warto pokusić się o bezsolną, dietetyczną wersję tej potrawy.

 

Kremówka kokosowa


ciasto:


    * ½ kostki masła lub margaryny
    * ¼ szklanki wody
    * ½ szklanki cukru
    * 2 szklanki mąki
    * 2 jajka
    * 1 cukier waniliowy
    * 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

masa budyniowa:

    * 1 l mleka
    * 2 budynie śmietankowe
    * 1 budyń waniliowy
    * 80 g cukru

masa kokosowa:


    * 2 jajka
    * ½ szklanki cukru
    * 20 dag wiórków kokosowych
    * ½ kostki masła
    * szczypta soli
    * cukier puder do dekoracji

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier).

Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.

Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.

Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.