Odcinki

Odcinek 14: Pierogi i ciasto borówkowe

emisja 29.03.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Pierogi z owocami (lub szpinakiem)

 


ciasto:

    * 40 dag mąki
    * 250 ml gorącej wody
    * 1 jajko
    * mrożone truskawki
    * cukier

nadzienie szpinakowe:

    * 25 dag mrożonego szpinaku
    * 25 dag białego sera
    * 1 ząbek czosnku
    * 1 łyżka masła
    * sól
    * pieprz

Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w „klajster”, zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko. Wszystko wymieszać nożem i wyrobić dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie.

Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki (można też wyciąć nożem paski o szerokości 7-8 cm i zrobić z nich zgrabne kwadraty), na środek każdego dać trochę cukru i umieścić na nim zamrożony owoc (w sezonie dać truskawki świeże, dobrze umyte), po czym skleić brzegi pieroga. Jeśli ciasto słabo się klei, brzegi posmarować wodą. Porządnie sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie.

Po odcedzeniu polać obficie odparowaną śmietaną 36%.

Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Lekko przesmażyć. Przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Zrobić pierogi (wg przepisu na ciasto zamieszczonego powyżej). Podawać okraszone zbrązowionym masłem.

 

 

Ciasto borówkowe

 


ciasto:

    * 30 dag mąki
    * 20 dag masła
    * 3 żółtka
    * 10 dag cukru pudru
    * 1 cukier waniliowy

nadzienie:

    * 40 dag borówek (mogą być mrożone)
    * ½ szklanki wody
    * 1 łyżka cukru
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu
    * 15 dag dżemu (np. agrestowego)

beza:

    * 3 białka
    * 6 łyżek cukru pudru

Mąkę przesiać na schłodzoną stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny blat), dodać cukier, cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrobić nożem. Dodać żółtka i zagnieść rękami. Kiedy ciasto będzie gotowe, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 2 godziny. Formę 23x35 cm (lub tortownicę) posmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto uformować tak, aby przykryło dno i brzegi formy, ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Borówki rozmrozić na sicie. W niewielkiej ilości wody spod borówek rozrobić mąkę ziemniaczaną lub kisiel (żurawinowy albo cytrynowy). Jeśli wody wystarczy, zagotować ją z cukrem, jeśli nie - użyć wody czystej. Rozrobioną kartoflankę (lub kisiel) połączyć z posłodzonym wrzątkiem. Dodać borówki, wymieszać i szybko zdjąć z ognia. Ostudzić.

Ciasto wyjąć, posmarować dżemem, nałożyć masę borówkową.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubić na gładką masę bezową. Przy pomocy rękawa cukierniczego ozdobić nią masę borówkową, np. robiąc kratkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 130 st. C kilka minut, aż beza lekko się zrumieni (nie powinna zbrązowieć).