Odcinki

Odcinek 68: Kurczak limonkowy z salsą, sałatka z dressingiem limonkowym, lekki tort truskawkowy

emisja 20.06.2009 r., godz. 10:15, Telewizja Polsat

 

Kurczak limonkowy z salsą

    * 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. ½ kg)
    * sok z 3 limonek
    * 2 łyżki oliwy
    * 1 łyżeczka mielonego kminku
    * ¼ łyżeczki soli morskiej

salsa:

    * 3 pomidory
    * ½ awokado
    * ½ cebuli
    * 1 mała ostra papryka
    * świeża kolendra

Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, oliwę, kminek i sól. Marynatę wlać do worka z kurczakiem (zostawiając 2 łyżki), zamknąć i obrócić w rękach kilka razy - tak, by marynata pokryła całe mięso. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Do reszty marynaty dodać pokrojone w kostkę pomidory, awokado i cebulę oraz posiekaną kolendrę i papryczkę (bez pestek). Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Kurczaka upiec na grillu (przez mniej więcej 4 minuty z każdej strony). Podawać z salsą i sałatką z dressingiem limonkowym.


Sałatka z dressingiem limonkowym

    * świeże liście szpinaku
    * różnego rodzaju sałaty
    * kilka rzodkiewek
    * 1 ogórek
    * ½ awokado
    * 4 łyżki soku z limonki
    * 4 łyżki oleju lnianego
    * 2 ząbki czosnku
    * ½ łyżeczki pieprzu cayenne

Szpinak, kawałki sałaty, pokrojone rzodkiewki i ogórek wrzucić do miski. Zalać dressingiem z limonki, czosnku, oleju lnianego i pieprzu cayenne.

 

Lekki tort truskawkowy

    * 1 ½ kg truskawek
    * 6 opakowań serków homogenizowanych naturalnych (po ok. 150 g)
    * ½ szklanki słodziku (ew. 1 szklanka cukru pudru)
    * 50 g żelatyny (2 i ½ szklanki wody do rozpuszczenia)
    * 2 galaretki truskawkowe

Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać słodzik. Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. ½ kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić „na baczność”). Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.