Odcinki

Odcinek 58: Kaczka na Wielkanoc, jaja farbowane i sernik z żurawiną

emisja 11.04.2009 r., godz. 10:15, Telewizja Polsat

 

Kaczka wielkanocna z jabłkami



    * 1 kaczka
    * ½ łyżeczki pieprzu
    * 1 łyżka soli
    * 1 łyżka majeranku

nadzienie:

    * 4-5 kwaśnych jabłek
    * 1 łyżka majeranku

dodatkowo:

    * 4-6 jabłek
    * 1-2 łyżki soku z cytryny
    * 1 łyżka cukru
    * 1 łyżka majeranku

Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać też nóżki.

Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową.

Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat). Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.

Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.



Sernik z żurawiną


    * 1 kg twarogu sernikowego mielonego
    * 7 jajek
    * szczypta soli
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 1 łyżka kaszy manny
    * 1 budyń waniliowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1 łyżka cukru waniliowego (ew. kilka kropel aromatu rumowego)
    * 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    * 100 g suszonej żurawiny
    * 1 łyżka mąki
    * 100 ml rumu

Żurawiny namoczyć w rumie (alkohol można zastąpić ciepłą wodą). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy zrobi się biały kogel-mogel, dodać twaróg sernikowy (najlepszy jest gotowy, z kubełka). Dokładnie wymieszać, po czym dodać budyń waniliowy i kaszę mannę.

Gdy wszystkie składniki się połączą, dorzucić skórkę pomarańczową. Żurawinę odsączyć na siteczku, dodać łyżkę mąki i wymieszać (ten zabieg jest po to, by żurawina nie opadła na dno sernika). Dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć - dużą drewnianą łyżką - z masą serową. Tortownicę (26 lub 28 cm średnicy) posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem, boki wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 70 minut. W tym czasie sernik powinien się ładnie zrumienić. Po upieczeniu zostawić go jeszcze w piekarniku na ok. godzinę. Następnie przełożyć na paterę i obsypać boki cukrem pudrem.