Odcinki

Odcinek 49: Dorsz na pierzynce warzywnej i placek tarty

emisja 7.02.2009 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Dorsz na pierzynce z pomidorów i papryki



    * 800 g filetów z dorsza
    * sól
    * 2-3 łyżki białego wina

sos:


    * 1 puszka pomidorów (400 g)
    * 2 czerwone papryki
    * sok z ½ cytryny (ok. 1/3 szklanki)
    * ¼ szklanki oliwy
    * pęczek szczypiorku
    * garść świeżych listków bazylii
    * ½ łyżeczki suszonego estragonu lub kilka gałązek świeżego
    * 1 łyżka masła
    * sól
    * pieprz

Filety z dorsza rozmrozić, pokroić na zgrabne kawałki, posypać solą ze wszystkich stron i odstawić do lodówki. Papryki zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 minut. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić w drobną kostkę (latem, gdy dostępne są smaczne warzywa, sos najlepiej zrobić z 4 świeżych pomidorów, obranych ze skórki). Przełożyć do rondelka.

Upieczoną i wystudzoną paprykę obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do pomidorów, posolić do smaku, dodać estragon i gotować na małym ogniu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodać posiekane listki bazylii i drobno pokrojony szczypiorek. Dolać sok z cytryny i oliwę. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos odparuje i będzie miał kremową konsystencję.

Filety z dorsza osuszyć papierowym ręcznikiem. Masło stopić i pędzelkiem posmarować osuszoną rybę. Rozgrzać mocno patelnię teflonową (musi być teflonowa, by ryba nie przywarła) i ułożyć na niej dorsza. Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Rybę włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5-7 minut, by „doszła” w środku. Na płaski talerz dać dwie, trzy łyżki czerwonej pomidorowo-paprykowej „pierzynki” i ułożyć na niej złociste dorszowe filety. Na samym końcu oprószyć wszystko świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

Placek tarty



    * 3 szklanki mąki
    * 6 żółtek
    * 250 g masła lub margaryny
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * ½ szklanki cukru pudru
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * 2 łyżki kakao
    * 2 łyżki powideł śliwkowych
    * 2 garście orzechów włoskich

piana:


    * 6 białek
    * szczypta soli
    * ¾ szklanki cukru
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mąkę z masłem (lub margaryną) wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, wyrobić i wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać).

Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy o rozmiarach 21x33 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Posmarować powidłami. Na powidła dać uprażone i przesiekane orzechy włoskie.

Na orzechy zetrzeć ciasto z kakao (na tarce o dużych oczkach). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Na pianę zetrzeć drugą porcję chłodnego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut.