Odcinki

Odcinek 48: Karkówka bez soli i placek „gąsienica”

emisja 31.01.2009 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Karkówka bez grama soli



    * 1 cała karkówka (1-2 kg)
    * 2 marchewki
    * 2 ziemniaki
    * 2 cebule
    * 2 jabłka
    * 5-6 liści kapusty
    * 1 łyżeczka pieprzu
    * 1 łyżeczka cynamonu
    * 1 łyżka jagód jałowca
    * 1 szklanka białego wina
    * 4-5 plastrów słoniny
    * 2 łyżki oleju

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 sparzone liście kapusty - ten „zestaw” zapobiega przypaleniu się potrawy, a i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Na tak przygotowanej pierzynce położyć karczek. Marchewkę i cebulę pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, jabłka w ćwiartki. Warzywami obłożyć karkówkę. Następnie dodać jałowiec i pieprz, po czym wszystko oprószyć cynamonem. Na wierzch dać liście kapusty, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia wlać szklankę białego wytrawnego wina.

Podawać na ciepło lub na zimno - z razowym chlebem.

 

 

Placek gąsienica



    * 1 szklanka cukru
    * 2 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * ½ szklanki oleju o neutralnym smaku
    * 4 jajka
    * szczypta soli
    * ½ szklanki mleka
    * 2 łyżki kakao

masa:


    * 3 szklanki mleka
    * 3 łyżki grysiku
    * 5 łyżek cukru
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * 250 g masła

polewa czekoladowa:


    * 2 tabliczki czekolady
    * 1 łyżka masła
    * 3-4 łyżki mleka

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki.

Dwie prostokątne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotujące się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.

Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikową.

Wystudzone placki pokroić w ukośne kromki, następnie smarować masą i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).

Obie „gąsienice” polać polewą czekoladową lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.