Odcinki

Odcinek 45: Kacze piersi w pomarańczach i półkruche z jabłkami

emisja 10.01.2009 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat

 

Kacze piersi w pomarańczach



    * 2 piersi kacze ze skórką (po ok. 300 g jedna)
    * 2 pomarańcze
    * 1 łyżka smalcu lub oleju
    * 1 łyżka suszonego tymianku
    * sól
    * pieprz

Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ukośnie skórkę - w odstępach półtoracentymetrowych (tak, by powstała w miarę równa kratka). Sól rozgrzać na patelni, dodać roztarty w dłoniach tymianek i pieprz. Taką mieszanką natrzeć mięso ze wszystkich stron, schować do lodówki na co najmniej ½ godziny. Na patelni roztopić smalec i na mocno rozgrzany tłuszcz dać kacze piersi - skórą do dołu. Obsmażać przez 4-5 minut, aż skórka stanie się chrupiąca, po czym smażyć 2-3 minuty z drugiej strony. Przełożyć do gęsiarki lub żaroodpornego naczynia. Wlać sok z 1 pomarańczy. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15-20 minut.

Drugą pomarańczę dokładnie okroić ze skórki i ostrym nożem wyciąć filety. Po upieczeniu piersi wyjąć na deskę i zostawić na 5 minut, by lekko stężały. Łyżką delikatnie wybrać nadmiar tłuszczu z sosu. Wrzucić filety z pomarańczy i lekko odparować. Doprawić solą i pieprzem. Piersi pokroić ukośnie w plastry, ułożyć na talerzu (na przemian z cytrusowymi filetami) i polać sosem.

Kacze piersi najlepiej smakują z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami odsmażonymi na masełku.

 

 

Półkruche z jabłkami



    * 50 dag mąki
    * 20 dag margaryny
    * 2 jajka
    * 1 żółtko
    * 15 dag cukru
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * szczypta soli
    * 3 łyżki kwaśnej śmietany
    * 1 łyżka proszku do pieczenia

nadzienie:


    * 1 ½ kg jabłek
    * 2 łyżki cukru
    * 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z margaryną, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę, zagnieść ciasto.

Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

Prostokątną foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć jabłka, następnie posypać je cukrem i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-45 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.