Odcinki

Odcinek 27: Chleb, indyk i mus czekoladowy

emisja 28.06.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat


Domowy chleb


zakwas:

    * 50 g mąki żytniej razowej
    * 50 g mąki pszennej
    * 300 ml wody
    * 40 g drożdży
    * 1 łyżeczka cukru
    * 300 g pszenicy
    * 1 szklanka otrębów żytnich
    * 1 łyżeczka soli
    * ew. 2 jajka
    * szczypta czarnuszki lub ziaren słonecznika

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, mąkę żytnią razową i cukier. Wymieszać.

Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na mąkę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostokątnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C. Jak ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.

Podawać z rzodkiewką i pomidorem.

 


Indyk w migdałach



    * 600 g piersi indyczej
    * 1 jajko
    * 100 g płatków migdałowych
    * sól
    * pieprz
    * olej do smażenia

Solidny kawał indyczej piersi pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry. Mięso rozbić tłuczkiem (podobnie jak na schabowe) i pokroić na mniejsze porcje. Indycze plastry przyprawić solą i pieprzem, panierować w roztrzepanym jajku i płatkach migdałowych.

Na patelni rozgrzać olej (najlepszy będzie arachidowy). Dodać kostkę masła. Wrzucić kawałki mięsa i szybko usmażyć z obu stron.

Podawać z sałatą i połówkami pomidorków koktajlowych (warzywa posolić, skropić oliwą i sokiem z cytryny).

 

 

Mus czekoladowy



    * 200 g gorzkiej czekolady 70%
    * 4 jajka
    * 1 łyżka rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
    * 50 ml mocnej kawy
    * szczypta soli
    * skórka starta z ½ pomarańczy
    * 4 łyżki bitej śmietany
    * kilka listków melisy cytrynowej

W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić w mikrofali - 2 minuty na pełnej mocy (można też podgrzać w kąpieli wodnej). Wyjąć, wymieszać, wystudzić. Wbić żółtka, dodać skórkę z pomarańczy.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Mus przełożyć do pucharków (ew. dużej salaterki). Chłodzić w lodówce co najmniej 5 godzin (aż stężeje). Ozdobić bitą śmietaną i melisą.