Aktualności

Odcinek 44: Steki wołowe i sernik bananowy (emisja 3.01.2009 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat)

W średniowiecznej Europie, w co dziś trudno uwierzyć, każda panna marzyła o posagu wypłaconym w... ziarenkach pieprzu.

 

Powszechna dzisiaj przyprawa była bowiem tak cenna, że używano jej zamiast pieniędzy! Urokowi pieprzu ulegały nie tylko niewiasty, marzył się też powszechnie panującym, więc po pikantne ziarna na kraniec ówczesnego świata wyruszali nieustraszeni żeglarze.

Na całe szczęście pieprz jest obecnie tak powszechny, że można używać go do woli, np. obtaczając w nim steki wołowe! Tak też zrobiłam w kolejnym odcinku „Ewa gotuje” - polędwicę natarłam oliwą, potraktowałam różnokolorowymi, grubo zmielonymi ziarenkami i upiekłam na elektrycznym grillu. Do mięsa była sałatka, na deser sernik bananowy.

Pokazałam też jak w tropiku, na malowniczej Sri Lance, rosną pieprz i banany.

PRZEPISY:


    * Pieprzne steki
    * Sałatka balsamiczna z rukoli
    * Sernik bananowy