Aktualności

Odcinek 31: Sola z salsą pomidorową i kawowe ptasie mleczko (emisja 27.09.2008 r., godz. 9:15, Telewizja Polsat)

Ponieważ telewidzowie i Internauci często zwracają się do mnie z prośbą o zaprezentowanie w „Ewa gotuje” dań rybnych, w kolejnym odcinku...

 

...zrobiłam solę na parze.

Podałam ją z salsą pomidorową - „salsus” oznacza w łacinie „osolony” czy też „przyprawiony”, z kolei salsy to w hiszpańskiej i latynoskich kuchniach ostre sosy, które doskonale urozmaicają proste potrawy, nadając im świeżości i ostrości. Moja salsa nabrała pikanterii dzięki papryczce chili, podstawowym składnikiem sosu były pomidory.

W kuchni staram się nie łączyć węglowodanów z białkami, zajadam się taką solą z dużą ilością pikantnej salsy - świetnie smakuje nie tylko z delikatnymi, białymi rybami, ale też jako dodatek do mięs, szczególnie z grilla (ryba jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, kiedy przejdzie wszystkimi smakami sosu).

Na deser przyrządziłam kawowe ptasie mleczko z bitą śmietaną i filetami z pomarańczy.

PRZEPISY:

    * Sola na parze z salsą pomidorową
    * Kawowe ptasie mleczko